-
Поділіться з друзями! 
Зараз в ефірі
до
Раніше звучали

12 страв, які мають бути на столі в Святвечір

12 страв, які мають бути на столі в Святвечір
24.12.2025
57
Святвечір в українській традиції - це особливий час очікування, тиші та внутрішнього зосередження. Святкова вечеря цього дня не просто трапеза, а сакральний обряд, де кожна страва має своє значення. За звичаєм на столі повинно бути 12 пісних страв, які символізують апостолів і повноту духовного кола.

Центральне місце займає кутя - головна страва Святвечора. Вона уособлює життя, безперервність роду і надію на достаток. Зерно означає відродження і працю, мед - радість і благословення, мак - пам’ять про предків і захист. Кутю готують з особливою повагою, адже саме з неї починають вечерю.

Узвар є другим обов’язковим елементом столу. Напій із сушених фруктів символізує здоров’я, очищення і солодкість життя. Вважалося, що смачніший узвар, то благополучнішим буде рік.

Інші страви теж мають власну символіку:

  • пісний борщ або грибна юшка - родинний затишок і тепло;
  • вареники - достаток і добробут;
  • голубці - єдність і згуртованість родини;
  • риба - віру і духовну чистоту;
  • квасоля або горох - силу та витривалість;
  • тушкована капуста - простоту і стабільність;
  • пісні млинці чи пампушки - щедрість;
  • салати з буряка чи квашених овочів - зв’язок із землею;
  • хліб або калач - життєву основу і гостинність.
Усі страви готуються без м’яса, яєць і молочних продуктів, адже Святвечір завершує піст. Вечеря починається лише після появи першої зірки, яка символізує народження Христа і світло, що приходить у світ.

Нагадуємо також рецепти пісних страв з гарбуза.

Лайфстайл Мелодія FM: ще більше цікавого

👇 Зверніть увагу

Потрібна допомога

👍 Приєднуйтесь до Мелодія FM!

📱 Слухайте зі смартфона

🎫 Купуйте квитки онлайн