Кавун - це один із найпопулярніших літніх ласощів, що дарує нам свою солодку та освіжаючу насолоду під час спекотних днів. Щоб насолодитися сезоном кавунів сповна, важливо вміти вибирати їх. Багато хто також любить експериментувати з рецептами, які містять кавун, тож також розповімо про декілька простих та смачних ідей.
Як вибрати кавун
Правильний вибір кавуна є важливим, адже це гарантує, що ви отримаєте солодкий та соковитий плід з найкращим смаком. Ось декілька підказок, як вибрати кавун:
Звертайте увагу на вагу. Завжди важливо взяти кавун в руки перед покупкою. Він повинен бути важким для свого розміру, адже це свідчить про те, що у ньому велика кількість соку.
Постукайте по кавуну. Стиглий кавун має доволі дзвінкий та глибокий звук.
Зверніть увагу на "хвостик" кавуна - він має не має бути великим та м'ясистим, адже це є ознакою недозрілого плода. Натомість відсутність плодоніжки може свідчити про те, що кавун вже не свіжий.
Подивіться на пляму на скоринці, яка з'являється за час дозрівання кавуна на землі. Наявність такої плями - хороша ознака, так само як і її яскравий, жовтий колір.
Властивості кавуна
Кавун не тільки приносить нам задоволення своїм смаком, але також має деякі корисні властивості для нашого здоров'я. Ось декілька з них:
Вітаміни. Кавун багатий вітамінами А, С та В6. Вітамін А сприяє здоров'ю шкіри, вітамін С підтримує імунну систему, а вітамін В6 сприяє нормальному функціонуванню мозку.
Антиоксиданти. Кавун містить антиоксиданти, які допомагають знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Профілактика зневоднення: кавун складається переважно з води, що робить його ідеальним продукттом для гідратації під час спекотного літа.
Однак кавун варто вживати помірно, зважаючи на особливості організму. Максимальна добова порція м'якоті кавуна не повинна перевищувати половини кілограму для дорослих та 80-150 г для дітей.
Прості рецепти з кавуна
Кавун можна вживати в сирому вигляді, додавати до салатів або приготувати з ним різноманітні страви.
Кавуновий морс
Змішайте блендером кавунову м'якоть разом з водою та льодом, додайте трохи м'яти, цукру або меду за смаком. Освіжаючий напій готовий.
Кавунове желе
Приготуйте 3 склянки кавунової м'якоті (соку) за допомогою блендера. В одній склянці розчиніть пакетик желатину та дайте настоятися кілька хвилин. Тим часом ще дві склянки підігрійте разом з цукром (пів склянки), поки той не розчиниться. Змішайте цю суміш із желатиновою, додайте чверть склянки лимонного соку. Розлийте по формах та поставте в холодильник на ніч.
Якщо ви любите незвичайні страви, спробуйте
кавуновий салат. Поріжте кавун на кубики, додайте м'яту, лимонний сік та невелику кількість тертого твердого сиру. Заправте салат оливковою олією та трохи посоліть.
З кавуном можна експериментувати, додавати його до різноманітних страв, створюючи свої унікальні комбінації. Смачного!