Шпинат вважається одним із найкорисніших овочів. В ньому багато вітамінів та мінеральних солей, причому вітаміни С та А зберігаються при тепловій обробці. За вмістом білка шпинат поступається тільки бобовим, а за вмістом заліза займає перше місце серед овочів.
Цікаво, що в 1870 році у результаті друкарської помилки в публікації наукових досліджень вказувалося про вміст заліза у шпинаті, що у десять разів перевищував реальну величину. Помилку виявили лише у 1937-му році, але багато років шпинат вважався диво-їжею. І деяким стравам він дійсно додає чудовий смак та колір!
Сезонний салат
Інгредієнти
Свіжий шпинат, стеблова селера, м’який сир (фета або бринза), редис (чи огірки), насіння (льон, кунжут, соняшник), олія. Обсяг – в залежності від кількості порцій.
Овочі помити та нарізати скибками, сир – кубиками, заправити олією, посипати насінням. За бажанням можна додати соєвий соус, гірчицю, або трохи оцту та меду.
Крем-суп
Інгредієнти
На 2 порції супу: 500 гр шпинату (свіжого або мороженого), 1-2 картоплини, 200 гр вершків 15% (маленька пачка), 200 гр м’ясного бульйону, сіль та спеції.
Картоплю почистити і порізати кубиками, щоб скоріш зварилась, покласти в бульйон, закип’ятити, посолити. Потім додати дрібно нарізаний шпинат (якщо він заморожений – доведеться розморозити заздалегідь), проварити приблизно 5 хвилин. Суміш ретельно подрібнити за допомогою блендера, поступово вливаючи вершки. Подавати суп гарячим.
Кіш (французький відкритий пиріг)
Інгредієнти
Склянка борошна, 500 гр шпинату, 200 гр вершкового масла (1 пачка), 3 яйця, 200 гр бринзи, трохи молока, сіль.
Зробити пісочне тісто: холодне масло розтерти з борошном, додати 1 яйце, трохи холодної води, змішати, покласти в холодильник. Шпинат порізати, протушкувати на пательні. Сир, 2 яйця та молоко змішати, додати підсмажений шпинат.
Змастити форму для випікання маслом, викласти тісто, поставити в гарячу духовку на 10 хвилин. Потім викласти в напівготову випічку начинку і повернути в духовку ще на 30 хвилин.
Овочева паста
Інгредієнти
Шпинат, помідори, болгарський перець, цибуля та часник, вершкове масло або олія для смаження, спагеті. Обсяг – в залежності від кількості порцій.
Овочі порізати. Підсмажити на пательні спочатку цибулю та часник. Потім додати решту овочів і протушкувати 10-15 хвилин.
Відварити спагеті, розкласти по тарілках. Зверху на кожну порцію викласти овочевий топінг. До речі, пасту зручніше їсти не просто виделкою, а за допомогою двох столових приборів: накрутити спагеті виделкою в ложці та разом донести до рота.
Смузі
Інгредієнти
50 гр свіжого шпинату, 1 банан, 1 яблуко, 300 гр натурального йогурту.
Овочі та фрукти почистити, порізати, додати йогурт, змішати блендером.
Також шпинат можна додавати до соусів, м’ясних та рибних страв, тіста на оладки чи млинці та навіть до десертів.
І ще один цікавий факт про шпинат. Моряк Попай, герой популярних в США коміксів та мультфільмів, вживав шпинат для отримання додаткової сили. Висока популярність Попая справді допомогла популяризувати серед дітей споживання овочів, і, власне, самого шпинату. Тому в «шпинатній столиці» США встановлений пам’ятник цьому персонажеві.
Що ж до майбутніх фактів з вашого життя - читайте про них в
гороскопі на зиму.