Святвечір - особливий час, наповнений теплотою давніх різдвяних традицій. Цей вечір має збирати родину за столом у святковому, піднесеному настрої. Святковий стіл – символ об'єднання та радості, де кожна страва не лише задовольняє гастрономічні бажання, але й несе у собі глибокий символічний зміст.
За традицією, страв на столі має бути 12 - хтось вважає, що ця цифра символізує дванадцятьох апостолів, а хтось - що це кількість місяців у році. Страви мають бути смачними, але пісними, адже цього дня ще триває різдвяний піст. Дізнавайтеся, які ж саме продукти та страви мають бути на столі у святвечір.
Кутя
Кутя є, мабуть, найважливішою різдвяною стравою. Пшениця, з якої роблять кутю, символізує поєднання світу живих та мертвих, мак є символом жертовності, горіхи - Божої благодаті. У кутю також додають родзинки, сухофрукти, цукати та мед за смаком.
Пампушки або хліб
Хліб є символом життя, родючості. Найкращим вибором, звісно, є пампушки, хліб чи калачі, спечені вдома.
Узвар
Відвар із сухофруктів є обов'язковим різдвяним напоєм. Він символізує подароване Богом життя.
Борщ
Зараз рідко частують борщем на Різдво, а от раніше пісний червоний борщ був традиційною стравою святвечора. Борщ є символом вдячності за перемогу добра над злом.
Риба
Риба є символом християнства та віри. М'ясні страви в святвечір не дозволяються, а от риба може стояти на святковому столі. Це може бути оселедець, заливна чи запечена риба.
Мед
Мед є символом чистоти та благословення, він покращує здоров'я та підсолоджує гіркі миті.
Голубці
Сама назва страви та корінь "голуб" означає мир - те, про що так мріє кожен українець. Голубці мають бути пісними, тож цього дня зазвичай робили голубці з овочами та грибами.
Вареники
Ця традиційна українська страва у святвечір символізує єдність родини і злагоду в домі. Вареники можуть бути з різноманітними начинками, цю страву легко зробити пісною,
Горох
Доречними будуть страви з гороху, адже він є символом єдності роду, а також відродження після важких часів.
Часник
Часник є символом очищення, він обов'язково мав бути на столі, щоб оберігати родину від усього злого, і його вживали для зміцнення здоров'я.
Пиріжки
Пиріжки є символом достатку та радості. Їх часто пекли напередодні Різдва - як солодкі. так і солоні.
Картопля
Страви з картоплі обов'язково були на святковому столі цього вечора: це могли бути деруни, картопляні зрази чи відварена картопля з олією та часником. Картопля символізує родючість землі та достаток родини.
Смачної куті та гарного святкування!
А щоб все заплановане на свята вдалось - читайте наш
гороскоп на зиму.