Кутя – традиційна обрядова страва, яку прийнято куштувати першою на Святий Вечір та Різдво.
Варіантів її приготування можна знайти безліч, і сьогодні розповімо про один із можливих способів.
Для приготування куті за цим рецептом знадобиться рис, мед, родзинки, горіхи та ще кілька компонентів.
Інгредієнти:
рис довгозернистий – 100 г.
мак – 30 г.
ліщина – 30 г.
волоський горіх – 50 г.
мед квітковий – 60 г.
вишня сушена або родзинки – 30 г.
Мак заливаємо окропом і залишаємо настоятися на 10-15 хвилин. Рис промиваємо у холодній чистій воді та ставимо на вогонь варитися без кришки близько 7-8 хвилин.
Рис важливо не переварити. Готовий рис відкидаємо на сито. З маку зливаємо воду та розтирараємо його у ступці. Можна перетерти у блендері.
Горішки кілька хвилин обсмажуємо на сковорідці, навіть якщо ви купили їх вже обсмаженими. Даємо їм охолонути та подрібнюємо ножем.
Квітковий мед змішуємо із 3 ст л ложками теплої води. Відціджений рис заправляємо всіма вказаними компонентами (горішки, родзинки і т.д), добре перемішуємо та подаємо на стіл. Смачного!