Приготуйте цю страву тоді, коли захочеться скуштувати щось нове і водночас рідне, адже це регіональний різдвяний спеціалітет Франківщини.
Креплики з оселедцем — це варенички, які готують тут у Святвечір і заливають борщем із грибами.
У селі Копачинці цю страву й досі готують за старовинним рецептом — роблять закваску, яка повинна настоюватися десять днів до Святвечора.
А вам хочемо представити трохи спрощений рецепт крепликів:
Борошно пшеничне - 2 стакани
Вода - ½ стакани
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Оселедець, філе - 200 г
Олія соняшникова рафінована - за смаком
Сіль - за смаком
Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Розігрійте пательню з помірною кількістю олії та обсмажте цибулю до прозорливості, 3-4 хвилини.
Оселедець звільніть від шкірки й кісточок. Дрібно наріжте. Змішайте цибулю з оселедцем в окремій мисці. Намагайтеся уникнути попадання в суміш зайвої кількості олії.
Просійте борошно в окрему миску. Додайте трохи солі. Зробіть виямку в центрі борошняної купки. Налийте в неї воду кімнатної температури. Замісіть руками еластичне тісто.
Скачайте з тіста ковбаску завтовшки приблизно 2 см й наріжте ковбаску шматочками по 1-1,5 см. Креплики не роблять великими.
Розпластайте кожен кружечок. Викладіть по центру трохи начинки з оселедцем й закріпіть кружечок так, як закріпляєте пельмені.
Викладайте готові креплики на дошку, присипану борошном.
Відваріть креплики у підсоленій киплячій воді впродовж 5-7 хвилин. Подавайте до борщу, зі сметаною та зеленню.