-
Поділіться з друзями! 
Зараз в ефірі
до
Раніше звучали

Смачна нація. Різдво: Духмяний карачун

А ось вам рецепт традиційного закарпатського хліба, який господині готували на Святвечір.

Крайчун, керечун, карачун, ба навіть корочонь – назва, як і саме приготування різниться у районах, але зміст страви усюди однаковий – це має бути пишний домашній хліб, який стане символом достатку у році, що прийшов.Особливість хліба – він має бути пісним, і з “пупком” – заглибленням по центру. Для нашого крайчуна ми взяли 600 грамів борошна, 25 грамів дріжджів, 50 мл олії, трохи солі, столову ложку цукру, склянку теплої води. Тісто має бути пісним, тому ні яєць, ні молочних продуктів не використовують.

Для опари:

25 г дріжджів

2 ст. л. борошна

1 ст. л. цукру

100 мл теплої води

Для тесту:

600 г борошна

50 мл рослинної олії

щіпка солі

150 мл теплої води

Для опари покрошити дріжджі, додати цукор, муку і залити теплою водою. Перемішати до однорідності та залишити в теплі на 20 хвилин. Опара має піднятися. Для тіста в просіяне борошно додати сіль, олію та опару. Поступово влити теплу воду, замішуючи тісто до еластичної консистенції. Примішане тісто накрити рушником і залишити в теплому місці на 2 години. Через дві години вимісити тісто ще раз і викласти його в круглу форму, заповнюючи її не більше ніж до половини бортів, оскільки тісто підніметься під час випікання. Для прикраси сформувати кіску з тіста та викласти її зверху. У центрі створити поглиблення за допомогою фольги, наповненої сіллю для ваги. Форма поглиблення має бути схожа на склянку, яку можна наповнити медом або встановити свічку. Традиційно в центр карачуна встановлюють склянку з медом, що символізує солодке та благополучне життя.

Інші випуски

← До всіх випусків

👍 Приєднуйтесь до Мелодія FM!

📱 Слухайте зі смартфона